Kawa - plantacja Brazylia


Napojem, który spożywa większość ludzi każdego ranka, jest kawa. Zyskała bardzo wielu sympatyków za sprawą swoich pobudzających, energetyzujących i orzeźwiających właściwości. Jednym ze szczególnych typów kawy jest kawa Bazylia, uprawiana w tym pięknym kraju. Skąd wzięła się na tym terenie, jak smakuje i jak wygląda jej palenie?

Kawa w Brazylii nie od zawsze rośnie naturalnie, ponieważ w 1727 r. pierwszy krzew kawowy zasadził w rejonie Para Francisco de Melo Palheta. Jak głosi legenda, przywiózł on go z Francji, po tym, gdy gubernator nie zgodził się na dokonanie eksportu do Ameryki. Palheta postanowił wdać się żoną gubernatora w romans, dzięki czemu podarowała mu w tajemnicy bukiet przeplatany gałązkami kawowca.

Brazylia jest czołowym producentem kawy, którą eksportuje się na cały świat. Produkcję kawy wysokiej klasy w tym rejonie w znacznym stopniu umożliwia położenie geograficzne Brazylii i panujący klimat. Gatunek kawy, który jest głównie produkowany w tym kraju, to robusta i arabica.

Kawę Brazylia doceni niejeden kawosz, ponieważ posiada ona wyjątkowy, owocowy smak, który jest lekko kwaskowaty. Cechuje się także posmakiem tostowo - karmelowym oraz nutą orzechową i kwiatową. Wspaniały aromat podbije podniebienie każdej osoby, która spróbuje tego napoju (nasza oferta to najlepsza kawa ziarnista z Brazylii).


W naszym sklepie kupicie - kawa Brazylia

Do wypalenia kawy dochodzi metodą ręczną w piecu bębnowym, co pozwala na zachowanie wyjątkowego aromatu i smaku. Ta forma palenia polega na wsypaniu maksymalnie 60 kilogramów ziaren do metalowego bębna, który następnie obraca się wokół własnej osi. Jest on poddawany temperaturze 230 stopni Celsjusza, a cały proces trwa 15 minut. Tradycyjna metoda różni od metody przemysłowej, która pozwala na wypalanie 10 razy większej ilości kawy i to w krótszym czasie (zaledwie 8-12 minut). Ziarna w tym przypadku także znajdują się w metalowej beczce, jednak poddaje się je wyższej temperaturze, a także ciepłemu nawiewowi. Jest to szybka i wydajna metoda palenia ziaren, która ma jednak sporą wadę – w dużym stopniu obniża walory smakowe i aromatyczne kawy.